Πως να γίνεις “ηγέτης” στον κλάδο της κηδείας

Χρόνος Ανάγνωσης: 15 λεπτά
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Στην εποχή που όλοι έχουμε ίντερνετ 24/7 και όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός επαγγελματία είναι η φήμη.

Πως να αποτυπωθείς στο μυαλό του κόσμου ως ηγέτης στον κλάδο της κηδείας.

Αν θέλεις ο κόσμος της πόλης σου να σε βλέπει σαν έναν ηγέτη του κλάδου σου αυτό το άρθρο είναι για σένα. 

 

Πρέπει όμως να καταλάβεις, ότι αυτό που ζητάς δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, θα ήταν όλοι ηγέτες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες. 

 

Για να είμαι ειλικρινής, είναι τόσο δύσκολο που θα έβαζα στοίχημα ότι το 99% από όσους διαβάσουν αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. 

Πάμε να δούμε όμως για ποιο πράγμα μιλάω…και ας το κάνει έστω 1 στους 100.

Οι εποχές που οι πωλητές σου πρήζαν τα πα****ρια για να αγοράσεις όπως έχεις καταλάβει, έχουν πεθάνει. Πλέον μόνο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και αυτό λέει πολλά. (κυρίως για αυτούς)

 

Στην εποχή που όλοι έχουμε ίντερνετ 24 ώρες το 24ωρο και όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και δωρεάν, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός επαγγελματία είναι η φήμη.

Κάποτε, αν είχες γραφείο τελετών στα Τρίκαλα και ήσουν ο χειρότερος της αγοράς μπορούσες να μετακομίσεις στην Λαμία και να ξεκινήσεις από την αρχή χωρίς να σε ακολουθήσει η κακή φήμη που είχες στα Τρίκαλα.

Σήμερα δεν μπορείς. Η φήμη σε ακολουθεί παντού. Αν δεν είσαι απόλυτα σωστός ως επαγγελματίας είναι θέμα χρόνου να σε αποβάλλει η αγορά. Ο κόσμος πλέον δεν μιλάει μόνο στον άμεσο κύκλο του, μιλάει στα προφίλ του, κάνει τις κριτικές του και ολόκληρες καριέρες και υπολήψεις καταστρέφονται.

 

Σκέψου τι έπαθαν οι ηθοποιοί που κακοποιούσαν νεότερους συναδέλφους τους ή πόσο ξεφτιλίζεται η αστυνομία όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα τα βίντεο όπου χτυπάνε πολίτες και τους κόβουν πρόστιμα “επειδή έτσι θέλου픨. 

 

Στην οικονομία που ζούμε σήμερα, η φήμη ενός ανθρώπου είναι το Α και το Ω και θα ήταν ηλίθιο για έναν επαγγελματία να την αφήνει στην τύχη.

Επιχειρηματικός Νόμος:

Για αρχή, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η καλύτερη στρατηγική για να μην χαλάσει ποτέ η φήμη σου, είναι (και θα είναι) να σε νοιάζει πραγματικά ο πελάτης σου.

Δεύτερον, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δυναμώσεις τη φήμη σου είναι να καταλάβεις το βάθος και το νόημα της παρακάτω πρότασης:

Το 2021 πρέπει να είσαι πρώτα μία επιχείρηση media και δεύτερον μια επιχείρηση τελετών. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να δημιουργείς συνεχώς υλικό και να το μοιράζεσαι με τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τοποθετηθείς στο μυαλο ενός ανθρώπου ως ένας ηγέτης της αγοράς. Να καλλιεργήσεις δηλαδή μια πανίσχυρη φήμη γύρω από το όνομά σου. 

 

Ο στόχος του υλικού φυσικά δεν πρέπει να είναι να πουλήσεις τις υπηρεσίες σου. 

 

Ο στόχος πρέπει να είναι να επιμορφώσεις, να διασκεδάσεις και να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους της πόλης σου.

 

Αν τα κάνεις όλα αυτά, μπορείς να μείνεις ήσυχος… από εσένα θα αγοράσουν. Και ας είσαι ακριβότερος από τον ανταγωνισμό. 

 

Γιατί; Γιατί είναι στη φύση μας σε σοβαρά θέματα να προτιμάμε να κάνουμε δουλειές με ειδικούς. 

 

Η τιμή δεν παίζει ρόλο όταν είσαι στην κορυφή μια αγοράς. Παίζει μόνο όταν είσαι μία-από-τα-ίδια επιλογή. 

 

Αν πάθαινες (θεός φυλάξει) μια καρδιακή προσβολή, ένα έμφραγμα, θα ήθελες να σε εξετάσει ένας γενικός γιατρός ή ένας εξειδικευμένος καρδιολόγος;

 

Δεν θα πλήρωνες περισσότερο στον ειδικό καρδιολόγο από ότι στον γενικό γιατρό; Εννοείται.

Το “ζουμί” αυτού του άρθρου λοιπόν, είναι το πως μπορείς να αποτυπωθείς στο μυαλό του κόσμου ως ο καρδιολόγος της υπόθεσης.

Για να έχεις σήμερα μια επιτυχημένη επιχείρηση (σε οποιοδήποτε κλάδο) 2 πράγματα πρέπει να έχεις έτοιμα και στην θέση τους. 

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων επιχειρηματιών σήμερα και των αποτυχημένων είναι ότι οι πρώτοι δημιουργούν υλικό, ενώ οι δεύτεροι καταναλώνουν υλικό.

Σκεφτείτε το λίγο… και θα δείτε ότι έτσι είναι.

 

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός που βλέπεις στο Youtube ή που διαβάζεις είναι καλύτερος στη δουλειά του από κάποιον που δεν γυρίζει βίντεο ή δεν γράφει….. Απλά υποσεινήδητα.. αυτό πιστεύει ο κόσμος.  

  

Αν αρχίσεις να δημιουργείς με σταθερή συνέπεια ενδιαφέρον ψηφιακό υλικό το οποίο θα μοιράζεσαι με τους ανθρώπους της πόλης σου, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σε ακούνε, να σε ακολουθούν και όταν έρθει η ώρα (τους) να αγοράσουν τις υπηρεσίες σου. 

 

Όταν λέω να δημιουργείς υλικό, δεν εννοώ να λες την άποψή σου στο facebook για μπάλα ή να κράζεις τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα ή όποιον άλλο καραγκιόζη της πολιτικής ή της σόου μπιζ σε εκνευρίζει.

 

Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά αυτού του είδους η επικοινωνία δεν σε κάνει ηγέτη στον κλάδο σου. Σε κάνει άλλον έναν αγανακτισμένο Έλληνα πολίτη. 

Άρχισε να δημιουργείς υλικό γύρω από το θέμα που θα ήθελες να είσαι γνωστός.

Μην ξοδεύεις την ενέργειά σου σε πράγματα που δεν έχουν σημασία. Παίξε για σένα και για την κληρονομιά που θα ήθελες να αφήσεις στα παιδιά σου.

 

Σκέψου: Τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ή ενδιαφέρον για κάποιον που δεν ξέρει την καθημερινότητά σου ως ιδιοκτήτη επιχείρησης τελετών; 

 

Και αν νομίζεις ότι ο κλάδος της κηδείας είναι βαρετός και δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον να ειπωθεί, με όλο το σεβασμό διαφωνώ και πιστεύω ότι δεν ισχύει. 

 

Όλα είναι ενδιαφέρον αν τα κοιτάξεις από την πλευρά κάποιου που έχει πάθος για αυτά. 

Ορίστε μια πρόχειρη λίστα θεμάτων για τα οποία θα μπορούσες να μιλήσεις και θα μπορούσαν με τον καιρό να σε αποτυπώσουν στο μυαλό του κόσμου ως έναν ηγέτη στον κλάδο της κηδείας:

 1. 5 πράγματα που μου δίδαξε ο θάνατος για τη ζωή
 2. Γιατί το να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις είναι το κλειδί μιας ευτυχισμένης ζωής.
 3. Τι μετανιώνει συνήθως ένας άνθρωπος πριν πεθάνει;
 4. 5 μύθοι για το πένθος
 5. 5 μύθοι για τα γραφεία τελετών.
 6. Βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνεις όταν πεθαίνει ένας δικός σου
 7. Η γραφειοκρατία της κηδείας ενός Έλληνα πολίτη. 
 8. Τα τελετουργικά της κηδείας στην αρχαία Ελλάδα
 9. Τα 5 στάδια του πένθους
 10. Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην <<όνομα της πόλης σου>>
 11. 5 λόγοι που αγαπώ τη δουλειά μου
 12. 5 λόγοι που μισώ τη δουλειά μου
 13. Η αξία της τελετής της κηδείας σε έναν κόσμο χωρίς αξίες
 14. Οι πιο περίεργες νεκροφόρες του κόσμου
 15. Γιατί παλιά βάζανε καμπάνες στα φέρετρα;
 16. Τι διαφορές έχουν τα φέρετρα μεταξύ τους;
 17. Τι ικανότητες χρειάζεται ένας καλός εργολάβος κηδειών;
 18. Η πιο σπαρακτική εμπειρία μου ως εργολάβος κηδειών.
 19. Ποιας ιστορικής προσωπικότητας την κηδεία θα ήθελα να είχα οργανώσει και γιατί
 20. Τα θετικά του να οργανώσεις την κηδεία σου όσο ζεις και ας μην την πληρώσεις.
Αν έγραφες ένα άρθρο την εβδομάδα, η παραπάνω λίστα φτάνει για σχεδόν 6 μήνες.

Αν δεν σου αρέσει να γράφεις, δεν πειράζει. Μπορείς να μιλήσεις για αυτά μέσω βίντεο ή να αρχίσεις το δικό σου podcast τελετών.   

 

Και αν από μέσα σου λες: “Άσε μας ρε φίλε… δεν μπορώ εγώ να κάνω τέτοια πράγματα”… ειλικρινά σε καταλαβαίνω… 

Όπως είπα, ξέρω ότι οι περισσότεροι δεν μπορείτε να κάνετε τέτοια πράγματα. 

 

Δυστυχώς όμως, είναι απόλυτα λογικό να βλέπουμε όποιον μπορεί να κάνει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να μας αφήνει πίσω του. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

 

Όσον αφορά την παραγωγή υλικού πάντως, σου το ορκίζομαι προσωπικά σαν εσωστρεφής χαρακτήρας, ότι ακόμα και ο πιο εσωστρεφής άνθρωπος μπορεί να μονοπωλήσει μια συζήτηση όταν το θέμα είναι κάτι που του αρέσει και όταν χρησιμοποιεί το σωστό μέσο για να εκφραστεί. 

 

Όπως είπα είμαι εσωστρεφής (πολύ εσωστρεφής) και έχω φυσική αδυναμία στην παραγωγή βίντεο και στις συζητήσεις μέσω τηλεφώνου. Δεν νιώθω άνετα και ούτε μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, νιώθω “κουμπωμένος” όπως και σε μέρη με πολύ κόσμο. Είμαι έτσι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

 

Νιώθω πιο άνετα όταν είμαι μόνος μου ή με οικείους ανθρώπους. Αυτό μου στοιχίζει στη δουλειά μου, αφού καλώς ή κακώς ζούμε σε ένα κόσμο που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει. 

 

Δεν μπορώ όμως να το χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία. Πρέπει να μάθω να διαχειρίζομαι την εσωστρέφειά μου και να την μετατρέπω σε δύναμη. “Μιλάω” λοιπόν μέσα από εδώ.

 

Αν επέλεγα ας πούμε το youtube σαν μέσο να εκφράζω την αγάπη μου για το marketing, τον κλάδο της κηδείας και την ανθρώπινη φύση δεν θα τα πήγαινα καλά, όχι επειδή δεν είμαι καλός σε αυτό που κάνω, αλλά επειδή το μέσο που χρησιμοποιώ για να περάσω το μήνυμα δεν ταιριάζει στο DNA μου. 

 

Θα ήταν καλύτερα αν δημιουργούσα το υλικό που δημιουργώ σε video; Ίσως. 

 

Ίσως όμως όχι..

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχω επιλογή. Πρέπει να προσαρμόσω την επικοινωνία της επιχείρησής μου πάνω στο DNA μου. 

Διάλεξε λοιπόν και εσύ το μέσο επικοινωνίας σου έξυπνα. Προσάρμοσέ το πάνω στις δυνάμεις σου.

Δεν υπάρχει καλό ή κακό μέσο. Υπάρχουν άνθρωποι χαρισματικοί, που έχουν γεννηθεί για να είναι μπροστά στην κάμερα, άλλοι που είναι πιο άνετοι με το γράψιμο και άλλοι που ανήκουν στο ραδιόφωνο. 

 

Το μέσο δεν έχει σημασία. Το μήνυμα έχει.

 

Αν καταφέρεις να βρεις το σωστό μέσο για σένα και αρχίσεις να επικοινωνείς το επάγγελμά σου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλά καλά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν στην επιχείρησή σου. 

 

Μπορεί να είσαι φιλόδοξος και ταλαντούχος αλλά να έχεις καταλήξει στο βούρκο της βαρεμάρας και του ανταγωνισμού επειδή πίστεψες ότι ο “σωστός τρόπος” να διευθύνεις ένα γραφείο τελετών είναι να κάνεις ότι έκαναν πάντα οι άλλοι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών. 

 

Αυτή η κατάσταση λέγεται: Ο μονόφθαλμος οδηγεί τους τυφλούς.

 

Και δεν είναι έτσι μόνο στο δικό μας κλάδο. Σε όλους έτσι είναι, μέχρι να βγει κάποιος να ταράξει τα νερά και να γράψει τους κανόνες από την αρχή.

 

Γιατί να μην είσαι εσύ αυτός ο ένας; Και δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος. Κανείς δεν είναι. Ίσα ίσα, οι ατέλειες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφοροποίησης. 

 

Έτσι όπως το βλέπω εγώ, η ειλικρίνεια και η ανασφάλεια είναι τα βασικά συστατικά οικοδόμησης μιας πραγματικής σχέσης. Και αυτό θέλουμε να έχουμε με τον κόσμο.

 

Είναι αυτό που λείπει από τους περισσότερους επιχειρηματίες. Κρύβονται πίσω από λογότυπα και τις επωνυμίες και προσπαθούν να δείχνουν μόνο την καλή τους πλευρά. 

 

Εγώ για παράδειγμα (όπως σου είπα και παραπάνω) είμαι εσωστρεφής σε βαθμό κοινωνικής διαταραχής… 

 

Και όταν (και αν) περάσεις από το επίπεδο που νιώθω αρκετά άνετα μαζί σου ώστε να σου μιλήσω κανονικά, θα διαπιστώσεις ότι μιλάω με προφορά επαρχίας. Και είναι αναμενόμενο να θες να γελάσεις ή να με κοροϊδέψεις, (ειδικά αν είσαι Αθηναίος) αλλά δεν με ενοχλεί. Καλύτερα να λες ότι είμαι βλάχος, παρά ψεύτικος.   

 

Πολλοί άνθρωποι του κλάδου ενώ τα καταλαβαίνουν όλα αυτά, διστάζουν να ανεβάσουν υλικό και να μιλήσουν για τη δουλειά τους.

Οι πιο κοινές δικαιολογίες είναι:

 • Δεν έχω τίποτα σημαντικό να πω.
 • Δεν είμαι και τόσο επιτυχημένος.
 • Δεν έχω χρόνο γιατί έχω δουλειά.
 • Δεν έχω χρόνο γιατί έχω παιδιά.
 • Τα αφεντικά μου / συνέταιροι δεν με στηρίζουν και δεν το καταλαβαίνουν
 • Ο κλάδος της κηδείας είναι βαρετός
 • Έχω μια ιδέα αλλά δεν ξέρω πως να την εκφράσω
 • Φοβάμαι ότι οι φίλοι μου θα με κοροϊδεύουν
 • Κανένας δεν ασχολείται με ότι ανεβάζω έτσι και αλλιώς
 • Δεν είμαι αρκετά καλός στο να γράφω/ανεβάζω βίντεο
 • Είμαι σοβαρός επαγγελματίας δεν θα παίζω με τα social media
 • Είμαι πολύ μεγάλος/πολύ μικρός για αυτά
 • Δεν έχω τον σωστό εξοπλισμό
 • Φοβάμαι ότι θα πάρω πολλά αρνητικά σχόλια.

 

Όλα τα παραπάνω είναι μαλακίες και ελπίζω να με συγχωρείτε για την έκφραση.

 

Πολλοί που τα κατάφεραν λέγοντας την ιστορία τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησαν με μηδέν χρήματα και γνωριμίες, χωρίς να έχουν βγάλει ούτε το γυμνάσιο, πολλοί είχαν παιδιά και πολλοί ήταν οι ίδιοι παιδιά ή άτομα τρίτης ηλικίας.

 

Πολλοί είχαν αποτύχει σε προηγούμενες επιχειρηματικές προσπάθειες και πολλοί είχαν κάνει ακόμη και φυλακή! Αν τα κατάφεραν όλοι αυτοί δεν καταλαβαίνω γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε; Δεν αξίζει δηλαδή ούτε μια προσπάθεια;

 

Όσο για τα αρνητικά σχόλια ναι, αυτό είναι πραγματική δικαιολογία που μάλλον θα συναντήσεις αλλά πρέπει να καταλάβεις από που έρχεται αυτό το μίσος.

 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον ίδιο τους τον εαυτό που δεν κάνουν αυτό που θέλουν και πάνε και δίνουν τον χρόνο τους στο να “ρίξουν” όποιον το κάνει. 

Έχουμε μια ζωή και είναι κρίμα να μην κάνουμε αυτά που πρέπει για να πετύχουμε το στόχο μας επειδη κάποιοι άνθρωποι που ούτε ξέρουμε, ούτε συμπαθούμε, έχουν να κάνουν ένα αρνητικό σχόλιο.

Είναι κρίμα και άδικο να μην προσπαθήσεις να αφήσεις ένα ισχυρό brand στα παιδιά σου επειδή ο “Μήτσος από Περιστέρι” που έχει φωτογραφία προφίλ με το φανελάκι, είπε ότι είσαι άσχημος. Είναι απλά μίζεροι άνθρωποι που θέλουν παρέα.

 

Μερικές φορές κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους θα πει κάτι που θα πατήσει ένα κουμπί σου. Θα θίξει μια ανασφάλεια σου και αυτό θα σε πληγώσει περισσότερο από άλλα σχόλια αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι προσωπικό. 

 

Απλά, κάποιο από τα μπινελίκια βρήκε στόχο. 

 

Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο όμως από όλα αυτά… Ότι όταν αρχίσει ο χορός του μίσους τότε πάει να πει ότι κάνεις κάτι σωστά. Δεν είσαι πια αόρατος. Ακόμα και ο Ιησούς Χριστός είχε εχθρούς.

Το καλύτερο είναι να μην απαντάς και να το ξεχνάς επιτόπου ή αν είσαι αρκετά έξυπνος σαν προσωπικότητα να το αντιμετωπίζεις με ενσυναίσθηση και χιούμορ.

Πρέπει να καταλάβεις πόσο πολύ πρέπει να πονάει κάποιος που αντί να κοιτάει τη ζωή του παρακολουθεί τη δική σου και μπαίνει στη διαδικασία να αφήνει και σχόλια κάτω από δημοσίευση γραφείου τελετών! 

 

Για μένα είναι παράλογο. Για κάποιους είναι τρόπος να ξεφεύγουν από τη μιζέρια τους και να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

 

Επιφανειακά είναι δύσκολο να το διαχειριστείς, αλλά αν το αναλύσεις σε βάθος σημαίνει ότι αρχίζεις να προκαλείς…συναισθήματα. Αρχίζει δηλαδή να μπαίνει το νερό στο αυλάκι. 

Η κακία του ίντερνετ, η ζηλόφθονη παιδεία του μέσου Έλληνα, ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι πολύ αληθινά και σοβαρά προβλήματα αλλά δεν αξίζει για κανένα λόγο να μας κρατήσουν πίσω.

Όταν έρθουν τα κακά σχόλια απλά ανέλυσέ το. Επιβεβαιώνουν ότι κερδίζεις.

 

Κάποτε ο Λεμπρόν, ο Ζλάταν και η Μπιγιονσέ έπρεπε να χρησιμοποιούν τα επίθετά τους. 

 

Το ποιος είσαι σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το ποιος μπορεί να είσαι σε 2-3 χρόνια στον κλάδο της κηδείας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Σχετικά άρθρα:

Εγγράψου

για να λαμβάνεις

για να λαμβάνεις

αποκλειστικό υλικό!

Συμπλήρωσε το email σου

*Πατώντας Εγγραφή συμφωνείτε στους Όρους και Προϋποθέσεις

Δωρεαν Στρατηγικη

Marketing για Γραφεία Τελετών 2023